Timian

Atracții

ATRACȚII TURISTICE

Împrejurimile sunt ofertante din punct de vedere turistic. Lacul Frumoasa ascuns între munți, Valea Ghimeșului (cu bob de vară și de iarnă), bisericile fortificate din zonă, turnul păgân de la Racu, Șumuleu Ciuc (cu catedrală, izvor de apă minerală, baie secuiască/ mofetă, loc de pelerinaj, pârtie de schi iarna), satele pitorești cu minunatele porți secuiești, biserica deosebită cu îngeri din Miercurea Ciuc, Cetatea Mikó construită în anii 1600.

Pelerinajul de Rusalii la Șumuleu Ciuc

În fiecare an, sute de mii de oameni se îndreaptă către Șumuleu pentru pelerinajul de Rusalii și participă la procesiunea și slujba închinată Fecioarei Maria. Acesta este  cel mai mare eveniment religios pentru secui. 

Pelerinajul catolicilor la Șumuleu Ciuc a luat naștere în secolul al XV-lea, când Papa Eugen al IV-lea a aprobat în 1444 un pelerinaj de donație menit să sprijine finalizarea construcției bisericii. Ulterior, în biserică a fost adusă o statuie cu puteri miraculoase, sculptată în lemn de tei în stil renascentist între 1510 și 1515. Statuia, înaltă de 227 cm, o înfățișează pe Fecioara Maria într-o aureolă (înconjurată de raze de soare), cu luna sub picioare și douăsprezece stele în jurul capului.

Foto: André Zsuzsa, Péter Kázmér

Miercurea Ciuc

Miercurea Ciuc, reședința județului Harghita, este un oraș care te captivează prin istoria sa bogată și peisajul fabulos. Munții ce îl înconjoară își deschid brațele către cei ce iubesc natura, oferind trasee de drumeții pe măsură. Spiritul culturii secuiești planează asupra orașului, accentuat de așezările secuilor din jur, biserici vechi de secole, pelerinajul de Rusalii de la Șumuleu, ce atrage sute de mii de oameni, Ziua celor o mie de fete secuiene, festivalul Csíki Jazz, pârtiile de schi și tradițiile vii. Toate acestea conturează un oraș dinamic, vibrant, o destinație atrăgătoare pentru turiști.

Prima dovadă autentică a existenței orașului apare într-o scrisoare de privilegii eliberată de Regina Izabella, mama lui János Zsigmond, Principele Transilvaniei, datată pe 5 august 1558. În aceasta, locuitorii orașului sunt scutiți de biruri, excepție făcându-se doar pentru cele către Poarta Otomană.

Castelul Mikó
Situat în inima orașului Miercurea Ciuc, Castelul Mikó reprezintă o relicvă fascinantă din trecut. Construcția cetății Mikó a început în 1623, conform ordinului lui Hidvégi Mikó Ferenc (1585-1635), consilier al prințului Bethlen Gábor, diplomat, cronicar și căpitan al scaunului Ciuc. Foto: Péter Kázmér
Muntele Harghita

Cei mai importanți vârfuri de pe marginea semicirculară a craterului sunt Harghita-Mădărași (1801 m), Harghita-Racu (1758 m), Harghita-Siculeni (1710 m) și Harghita-Ciceului (1755 m).

Harghita Mădărași reprezintă vârful cel mai înalt al munților Harghita (1801 m), este cunoscut drept “muntele sacru al secuilor”. Este una dintre destinațiile preferate din Ținutul Secuiesc pentru iubitorii de schi.

Harghita Băi (pe fotografii) este cea mai populară și accesibilă zonă de pe muntele Harghita. Iarna, atrage pe cei pasionați de schi, iar vara pe cei care preferă plimbările în natură. Cel mai căutat traseu duce către o formație stâncoasă numită după Lajos Kossuth în 1891. 

Foto: Péter Kázmér

Monumentul Siculicidium
Ideea ridicării monumentului, inaugurat în 1905, se afla în centrul atenției publice încă din anii 1860. Monumentul a fost proiectat fără onorariu de către József Tamás, statuia păsării turul este opera sculptorului Miklós Köllő din Gheorgheni. Inaugurarea monumentului, construit în 1898, a fost organizată de Autoritatea Legislativă a județului Ciuc în octombrie 1905. În scurt timp, monumentul a devenit unul dintre cele mai proeminente simboluri ale identității maghiare. În 1940, aici au fost primite forțele armate maghiare, iar în anii 1930 ambasadorul japonez. Foto: Péter Kázmér. Fotografiile vechi: din colecția lui Karda Ervin.
Capela Bogáti

Capela este bijuteria dealului Bogát situat lângă Racu și Siculeni.

Datorită locației sale speciale, este un subiect popular pentru fotografi. Capela a fost construită în 1720 și sfințită în onoarea lui Sf. Iacov și Filip în 1725, în prezența episcopului armean din Frumoasa.

„Cu toate acestea, cea mai timpurie înregistrare scrisă a capelei sugerează că începuturile ei pot fi datate cu mult înaintea secolului al XVIII-lea.”, scrie István Botár, în studiul intitulat Capele medievale din Ciuc.

Credincioșii organizează pelerinaj la capelă de 1 mai, de sărbătoarea Sfinților Iacov și Filip.

Foto: Kósa István

Biserica fortificată Sf. Gheorghe din Racu (Satu Nou)
Biserica dedicată Sfântului Gheorghe se remarcă ca un monument deosebit în regiune, situată în Satu Nou (Göröcsfalva). Ceea ce face biserica într-adevăr  specială sunt picturile de pe pereții turnului. De la descoperirea lor în 1972, mulți au fost fascinați de originile acestor picturi, însă nu există o explicație unanim acceptată pentru semnificația lor, sunt unii care au descoperit în ele simbolurile vechii religii maghiare. Construcția bisericii a avut loc între anii 1270 și 1280. Această dată este confirmată în secolul al XVIII-lea printr-o inscripție latină amplasată la intrarea în biserică, realizată de Maximilianus Höllnek, directorul Institutului Astronomic din Viena. Foto: Kósa István.
Biserica fortificată din Cârța

Una dintre cele mai impresionante biserici fortificate din Ciucul de Sus se găsește la marginea satului Cârța, cocoțată pe dealul Madicsa.

Biserica romano-catolică “Adormirea Maicii Domnului” din Cârța aduce împreună elemente artistice și arhitecturale de factură gotică și barocă. O piatră a pragului descoperită pe atunci datează din anul 1444 d.C. Între anii 1350 și 1450 a avut loc construcția inițială. În timpul renovării în stil baroc, sanctuarul gotic a rămas neschimbat, transformând astfel Cârța în gazda celui mai frumos sanctuar gotic din bazinul Ciuc.

Istoricul Balázs Orbán a menționat faptul că biserica a fost înconjurată de două ziduri de apărare împotriva invaziilor otomane și tătare . Totuși, datorită naturii stâncoase a părții de est, s-a decis să se construiască doar pe partea de vest, zidurile atingând înălțimea de 8 metri. 

Foto: Kósa István

Centrul Memorial al Grănicerilor Secui

Centrul Memorial al Grănicerilor Secui înființat de Asociația Szépvízért este o destinație turistică specială și în același timp importantă. Prin prezentarea evenimentelor militare și a suferințelor cauzate de cele două conflagrații mondiale, expoziția contribuie la pacifismul modern european.

În cadrul expoziției – pe lângă colecția bogată de obiecte și instalații speciale – și o serie de instrumente tehnice moderne se află la îndemâna vizitatorului, care îl  ajută pe acesta în înțelegerea mai ușoară a istoriei de 1000 de ani a secuimii.

Centrul memorial al grănicerilor secui prezintă istoria organizațiilor militare și a grănicerimii secuiești din Carpații Orientali, de la epoca Arpadiană până la al Doilea Război Mondial.

Piatra singuratică

Este una dintre cele mai populare destinații de drumeție din Ținutul Secuiesc, ușor accesibilă, cu o priveliște spectaculoasă care îți taie respirația.

Putem să admirăm de aici Hășmașul Mare, Platoul Ocsem, Munții Călimani și Ceahlău, iar pe cealaltă parte a Bazinului Ciuc observăm  Munții Harghita. Adesea, acești munți se ridică din marea albă lăptoasă a bazinului acoperit de ceață.

Stânca de 1608 metri se înalță în mijlocul Munților Hășmaș, iar în apropiere se găsește o cabană reconstruită, oferind adăpost turiștilor ce parcurg diverse trasee de drumeții.

Foto: Péter Kázmér

Lacul Roșu

Este una dintre bijuteriile turistice ale Transilvaniei, o raritate naturală care-ți taie respirația, cu bucăți de copaci ieșind din apa roșie ruginită și bolovanul imens Kis-Cohárd stând măreț în spatele lacului.

Lacul Roșu (cunoscut și sub denumirea de Gyilkostó) este un lac de baraj natural, creat în urma prăbușirii unui versant provocată de cutremurul din 23 ianuarie 1838, la poalele Muntelui Hășmașul Mare, în apropierea Cheilor Bicazului. 

În limba maghiară, este denumit “gyilkos” (ucigaș), legenda spune că prăbușirea a acoperit un sat, luând viețile locuitorilor și ale animalelor. Apa acumulată avea o nuanță roșie, asemănătoare sângelui, de unde și denumirile de Lacul Roșu și Lacul Ucigaș.

Foto: Péter Kázmér

Cheile Bicazului

Cheile Bicazului reprezintă una dintre cele mai fermecătoare atracții turistice ale țării. Cheile, străbătute de râul Bicaz (în maghiară Békás, adică plin de broaște), fragmentează adânc Munții Hășmaș în porțiunea centrala a culmii estice a acestora, formând un tablou înspăimântător de frumos.

Cheile Bicazului se împart în trei părți: Gatul Iadului, alături de Poarta Iadului și Pridvorul Iadului, referindu-se la senzația înfiorătoare și fascinantă, la efectul uluitor pe care defileul îl provoacă în sufletul vizitatorilor.

Gatul Iadului este un peisaj care te lasă fără cuvinte. Doi pereți verticali de stâncă, uriași și ondulați, îți dau senzația că te afli pe altă planetă.

Foto: Péter Kázmér

Podul Karakó

Podul Karakó este una dintre performanțele de top ale construcției de poduri de cale ferată ungare din secolul XIX. Are 226 de metri lungime și se întinde deasupra văii pârâului Karakó la o înălțime de 64 de metri. Aparține comunei Mihăileni (Csíkszentmihály).

Conform unei alte anecdote, o frumoasă fată armeană a provocat un conflict între ingineri și armenii din Frumoasa, iar inginerii din răzbunare, nu au condus linia ferată în direcția satului Frumoasa.

În realitate, s-a ales traseul mai dificil, deoarece în caz de nevoie puteau să împiedice mai ușor înaintarea inamicului prin aruncarea podului în aer.

Foto: Baliga Kovács Ágoston, Péter Kázmér

Valea Ghimeșului

Valea Ghimeșului are o structură specială datorată satelor risipite de-a lungul numeroaselor pâraie ce se varsă în Trotuș. 

Este o  adevărată lume închisă, care atrage anual sute de turiști prin frumusețile naturale, tradițiile vii și moștenirea istorică. În ultima vreme, pârtia de schi și bob SkiGyimes, precum și Muzeul Satului din Borospatak, au adăugat un plus de atractivitate acestei văi.

Aici, înainte de 1920, se întindea frontiera estică a Regatului Ungariei. Printre obiectivele turistice se remarcă cea mai estică casă de pază a monarhiei Austro-Ungare și gara mare din Ghimeș construită de Ferenc Pfaff.

Foto: Péter Kázmér, Kósa István

Armășeni-Potiond

În 1567, registrul papal a consemnat satul Armășeni cu 67 de porți, ca fiind cel mai mare sat din Depresiune Ciucului. Este un  colț tradițional secuiesc, unde fiecare casă păstrează povești și tradiții, o lume aparte care se ascunde într-o mică vale înconjurată de dealuri.

Altarul poliptic închinat Mariei (1543) descoperit în biserica romano-catolică, opera unui atelier secuiesc, reprezintă o valoare atât de mare, încât este reprezentativ pentru Renașterea din Transilvania (în colecția Muzeului de Artă din Budapesta). 

Printre atracțiile turistice se remarcă monumentul Primului Război Mondial sculptat de Jenő Szervátiusz, Conacul Adorján și Clopotnița de lemn (Harangláb) din Potiond.

Foto: Péter Kázmér

Lacul Sfânta Ana

“Există obiective mai mărețe, mai magnifice, mai captivante printre peisajele Transilvaniei, dar niciuna așa de maiestuoasă ca Lacul Sfânta Ana.” – Mór Jókai.

Lacul Sfânta Ana este un ochi de mare format într-un crater vulcanic, unic în Europa Centrală și de Est.

Este situat într-unul dintre cele două cratere vulcanice ale Munților Ciomatu împreună cu Turbăria Mohoș.

Legenda spune că stăpânul castelului aflat pe locul actualului lac și-a provocat propria pierire prin înhămarea celor mai frumoase fete din zonă în fața trăsurii sale. Cu această trăsură de fete frumoase dorea  să-l depășească pe fratele său,  din Castelul Balvanyos. Dintre cele 12 fete, Ana nu a suportat tratamentul crud,  și s-a răzbunat cu un blestem în urma căruia castelul s-a prăbușit și apoi s-a scufundat.

Foto: Péter Kázmér

Parcul Mini Transilvania

Scopul parcului este de a prezenta diversitatea arhitecturală a Transilvaniei multiculturale prin machete, prezentând cele mai importante clădiri ale tuturor națiunilor din regiune, în perioadele lor de glorie. Multe dintre clădirile expuse fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Modelele au fost realizate de Domokos Vajda și Auróra Németh Hajnal, sub îndrumarea grafică profesională istorică a lui János Gyöngyössy.

Expoziția Parcul Mini Transilvania este unică în România, realizarea acesteia fiind inspirată din ideea parcurilor Mini Europa (Bruxelles, Belgia) și Minimundus (Klagenfurt, Austria). Obiectivul proiectului este  prezentarea diversității arhitecturale din Transilvania.

 

Statuia Inima lui Iisus

În 2011, pe dealul Gordon din Harghita, între Odorheiu-Secuiesc și Praid, s-a înălțat cea mai înaltă statuie a lui  Iisus din Europa de Est. Cunoscută sub numele de “Inima lui  Iisus”, acest  colos de aproximativ 22 de metri se înalță din fier și oțel inoxidabil, având un preț de 200.000 de euro, bani strânși din donații generoase ale locuitorilor comunei Lupeni.

Dacă ai curaj, poți urca în interiorul statuii pe scările metalice în spirală și să te bucuri de o priveliște uimitoare de la înălțime. Statuia, construită de Zavaczky Walter, poate fi admirată la intrarea în satul Bisericani, urmând un drum neasfaltat de cinci kilometri pentru a ajunge acolo.

Foto: Péter Kázmér

Parcul de animale sălbatice de la Ivó

Parcul de animale sălbatice de la Ivó (Izvoare) se întinde pe o arie de 320 de hectare, străbătută de râuri și înconjurată de munți. În acest colț pitoresc al naturii, căprioarele, cerbii și muflonii trăiesc în sălbăticie, în mediul lor natural. Noi, oamenii, am intervenit cât a fost nevoie, menținându-ne totuși umbletul minim în această frumusețe sălbatică.

Diferit de o grădină zoologică sau o fermă, acest parc reconstituie habitatul natural al animalelor, un spațiu în care stăpânii de odinioară ai Carpaților pot evolua fără amenințarea activității umane sau a prădătorilor. Dacă doriți, suntem aici să vă ajutăm cu rezervarea cazării în zonă sau să organizăm un weekend plin de excursii în aceste locuri de poveste.